Over de RvA

Bijna ieder land binnen Europa heeft een nationale accreditatie-instantie. In Nederland is dat de RvA. Onze primaire taak bestaat uit het accrediteren en geaccrediteerd houden van conformiteitbeoordelende organisaties: laboratoria, inspectie-instellingen, certificatie-instellingen en verificatie-instellingen. Zodat het vertrouwen in de kwaliteit van producten en diensten ook echt gerechtvaardigd is.

Controle van controle

Conformiteitverklarende organisaties moeten deskundig, onpartijdig en onafhankelijk zijn. Want alleen dan is hun afgegeven certificaat betrouwbaar. Dit wordt door de RvA gecontroleerd. Dat doen we door te kijken of deze organisaties aan de Europese (EN) en internationale (ISO of ISO/IEC) normen voldoen. Is dat inderdaad het geval, dan ontvangen zij een accreditatiemerk. Accreditatie is dus een controle van de controle.

 

Onze klanten

De RvA toetst conformiteitverklarende organisaties:

  • Laboratoria
  • Kalibratie-instellingen
  • Inspectie-instellingen
  • Certificatie-instellingen
  • Verificatie-instellingen
  • Validatie-instellingen

Deze conformiteitverklarende organisaties beoordelen of de producten en diensten van bedrijven aan de gestelde eisen voldoen. Zij doen dit voor elk denkbaar werkgebied, van gezondheid, milieu, bouw en energie  tot voeding, transport, en financiën. Bij een goed resultaat ontvangt het bedrijf een conformiteitverklaring in de vorm van een certificaat of rapport.

 

Werkterreinen en disciplines

Omdat de werkterreinen van de conformiteitsverklarende organisaties zo van elkaar verschillen, worden ook de conformiteitbeoordelingen op verschillende wijzen uitgevoerd. Er zijn verschillende disciplines; zo kan het gaan om het testen van een monster in een laboratorium, het doormeten van kritieke onderdelen van een complexe installatie, het doorlichten van een organisatie en haar productieprocessen of het examineren van een persoon.

Ook zijn de onderwerpen van de beoordelingen bij deze disciplines heel divers. Accreditatie reikt van DNA-onderzoek tot websites, van scharreleieren tot loopbaanadviseurs, van liften tot asbestcontroles enzovoort. Daarbij breidt ons werkterrein zich voortdurend uit.

 

Onze stakeholders

Op het gebied van accreditatie zijn er diverse belanghebbende partijen:

  • Klanten van de RvA ofwel de conformiteitbeoordelende organisaties
  • Klanten van conformiteitbeoordelende organisaties, ofwel het bedrijfsleven
  • Brancheverenigingen
  • Overheden
  • Wetenschappelijke instituten
  • Schemabeheerders
  • Consumenten, burgers

Een goede interactie met deze partijen is essentieel voor de groei van het vertrouwen in accreditatie. Het vertrouwen in de door de RvA geaccrediteerde organisaties en het vertrouwen in de kwaliteit en veiligheid van producten en diensten door burgers en bedrijven. Daarom heeft de RvA regelmatig contact met belanghebbende partijen.

 

Samenwerking met bedrijfsleven en overheden

De RvA is werkzaam in het publieke en private domein. Dat is een bijzondere positie.

Private domein

De samenwerking met het bedrijfsleven vindt haar oorsprong in het ontstaan van de RvA in 1995 als private stichting. Het bedrijfsleven wordt representatief vertegenwoordigd in toezichthoudende gremia zoals de Gebruikersraad Belanghebbenden en het Adviespanel. Ook zijn er met verschillende organisaties overlegstructuren ingericht, zoals met Fenelab, NVCi, NEN-commissie medische laboratoria en externe schemabeheerders.

Publieke domein

De samenwerking met overheden als beleidsmakers en inspecties sluit aan bij het kabinetsstandpunt om een integrale benadering van toezicht op publieke belangen na te streven. Hierbij past een efficiëntere inrichting van het toezicht, mede om de toezichtslast voor de bedrijven zo laag mogelijk te houden. Een goede onderlinge informatie-uitwisseling is een belangrijk onderdeel hiervan. De verwachting is dan ook dat meer partijen een informatieprotocol met de RvA willen afspreken. Zoals de NEa (2017).

Schemabeheerders

Sinds jaar en dag werkt de RvA samen met externe schemabeheerders. Dit zijn partijen die zelf geen conformiteitsbeoordelende instanties (CBI) zijn. Op sommige werkterreinen heeft de markt en/of de overheid ervoor gekozen om een centraal geharmoniseerd schema te laten ontwikkelen en beheren door een externe schemabeheerder.

De doelstelling van een externe schemabeheerder is doorgaans om een zogenoemd ‘level playing field’ in een branche te bereiken en de harmonisatie tussen de CBI’s te vergroten.De externe schemabeheerder brengt de belanghebbende partijen ten aanzien van het onderwerp van conformiteitbeoordeling bij elkaar, zodat er draagvlak voor het betreffende schema in de markt bestaat. De schemabeheerder sluit vervolgens overeenkomsten voor het gebruik van het schema af met één of meerdere CBI’s.

 

Drukapparatuur pressure equipment

Nationale accreditatie-instantie

De RvA is een private stichting. In 2010 heeft de Nederlandse overheid de RvA aangewezen als nationale accreditatie-instantie, op basis van de Europese Verordening 765/2008.

De RvA is een zelfstandig bestuursorgaan en legt verantwoording af aan de minister van Economische Zaken. Als onafhankelijke stichting en zelfstandig bestuursorgaan heeft de RvA geen winstdoelstelling.

De RvA is in 1995 ontstaan uit een fusie van verschillende partijen:

  • Nederlandse Kalibratie Organisatie (NKO)
  • Stichting Erkenning Laboratoria en Inspectie-instellingen (STERLAB/STERIN)
  • Raad voor Certificatie (RvC)