RvA-medewerkers aan het woord

Ido Dijkstra, teamleider (intern)

Ido Dijkstra, teamleider (intern)

Eerder werkte ik als relatiebeheerder bij de RvA. Sinds een aantal jaren bekleed ik de functie van teamleider. Als teamleider beoordeel ik de organisatie van laboratoria. Daarbij werk ik nauw samen met een team van vakdeskundigen.

Voor veel mensen zijn de laboratoria waar ze hun monsters inleveren één grote black box. Het is onze taak om ervoor te zorgen dat er een gerechtvaardigd vertrouwen in de testresultaten is. Als RvA-beoordelingsteam toetsen we of een laboratorium aan de eisen voldoet. Eventuele afwijkingen moeten binnen de gestelde termijn worden opgelost.

Wat ik zo mooi vind aan dit werk, is dat je zoveel verschillende organisaties van binnen ziet. Ons werkveld is ontzettend breed. Het bestrijkt veel verschillende branches, en daarmee veel verschillende aspecten van het dagelijks leven. We staan als RvA daardoor midden in de maatschappij.

Frances Boddeke, Project Coördinator Accreditatiebeoordelingen

Frances Boddeke, Project Coördinator Accreditatiebeoordelingen

Ik werk als Project Coördinator Accreditatiebeoordelingen binnen de unit Zorg. Vanuit die functie plan ik beoordelingen en monitor ik het contact tussen onze auditoren en de laboratoria.

Het is enorm belangrijk dat mensen volgens procedures werken en dat acties herleidbaar zijn. Dat je kunt achterhalen wat er precies is misgegaan en hoe het beter kan. Natuurlijk moet het wel werkbaar blijven. Een laboratorium dat zijn kwaliteitssysteem opzet als een tool om de kwaliteit doorlopend te verbeteren, waar groei en enthousiasme te zien is: dat geeft een kick.

Ik vind mijn werk erg leuk. Maar het wordt nóg leuker als de klant zijn accreditatie met goed gevolg kan verlengen of verkrijgen. En als de onafhankelijke commissie accreditaties een gerechtvaardigd vertrouwen uitspreekt over het kwaliteitssysteem. Dan weet je dat jouw klant het goed heeft gedaan.

Ger Maathuis, teamleider (extern)

Ger Maathuis, teamleider (extern)

Ik werk op freelance basis voor de RvA, als teamleider en als overall teamleider. In het laatste geval stuur ik bij grotere klanten meerdere teamleiders aan, die op hun beurt weer eigen teams met vakdeskundigen aansturen.

Ik heb klanten in Nederland, maar bezoek ook organisaties in landen als Japan, China en India. Als teamleider kom je op allerlei plaatsen. Belangrijk is dat je over een helikopterview beschikt en feeling hebt voor persoonlijke communicatie. Want we beoordelen volgens de normen, maar de wijze waarop je resultaten brengt speelt ook een belangrijke rol.

Als ik dingen doorheb, kan ik me snel vervelen. Dat risico loop ik met dit werk niet; daarvoor is het veel te divers. Je hebt voortdurend te maken met veranderingen, zoals nieuwe normen. Je moet dus constant bijblijven. Juist dat maakt dit werk zo boeiend en uitdagend.

Halima Dadi, Project Coördinator Accreditatiebeoordelingen

Halima Dadi, Project Coördinator Accreditatiebeoordelingen

Ik werk als Project Coördinator Accreditatiebeoordelingen binnen de unit Certificering en Inspectie. Vanuit die functie plan ik beoordelingen en monitor ik het contact tussen onze auditoren en klanten.

Het is echt teamwerk, en omdat de werksfeer en de onderlinge verhoudingen hier erg goed zijn, ga ik met veel plezier naar mijn werk. Ik heb op meerdere afdelingen binnen de RvA gewerkt en kom overal dezelfde collegiale sfeer tegen. Dat vind ik bijzonder. Het is mooi om te zien hoe dat de kwaliteit van het werk gunstig beïnvloedt.

Ik vind het fijn om te werken voor een organisatie die relevant is voor onze maatschappij, die kwaliteit bewaakt voor consumenten. Er zit een sterk procesmatige kant aan dit werk, maar uiteindelijk gaat het toch om de mensen.