Betrouwbaarheid coronavirus drive-thru tests

Vandaag heeft de Raad voor Accreditatie (RvA) een persbericht gepubliceerd waarin wordt gewezen op het belang van accreditatie van laboratoria die testen voor het nieuwe SARS2-coronavirus uitvoeren.

Er wordt momenteel een toename waargenomen van een niet-gereguleerde aanbod voor het uitvoeren van de monstername en laboratoriumtests. De diagnostische waarde en betrouwbaarheid van deze tests zijn niet altijd voldoende aantoonbaar.

Persbericht

16 april 2020 – Raad voor Accreditatie

BETROUWBAARHEID CORONAVIRUS DRIVE-THRU TESTS

De Raad voor Accreditatie (RvA) wijst op het belang van accreditatie van laboratoria die testen voor het nieuwe SARS2-coronavirus uitvoeren. Dit virus veroorzaakt de COVID-19 ziekte.

Dit omdat een toename is waar te nemen van een niet-gereguleerde aanbod voor het uitvoeren van de monstername en laboratoriumtests. De diagnostische waarde en betrouwbaarheid van deze test zijn niet altijd voldoende aantoonbaar.

Nederlandse medische diagnostische laboratoria zijn geaccrediteerd volgens de internationale standaard ISO 15189. Deze norm stelt eisen aan de competenties en kwaliteit van medische laboratoria. De methodieken in het werkproces zoals de monsterafname en het testproces zijn binnen de infectiezorgketen zeer belangrijk. In aanvulling daarop worden in  deze norm eisen gesteld aan de diagnostische competenties van het laboratorium zodat de testresultaten leiden tot betrouwbare conclusies en diagnoses.

De Raad voor Accreditatie beoordeelt de competentie, onpartijdigheid en de consistente bedrijfsuitvoering van de medische laboratoria. Met een accreditatieverklaring bevestigen wij vertrouwen te hebben in deze laboratoria. Een geaccrediteerd laboratorium is herkenbaar aan een RvA-logo met een L- of M- nummer. Op onze website (www.rva.nl) vindt u een lijst van geaccrediteerde laboratoria en de activiteiten waarvoor ze zijn geaccrediteerd. Medewerkers van de RvA kunnen altijd helpen met zoeken.

Contact
Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met de Raad voor Accreditatie via communicatie@rva.nl.

 

Blijf op de hoogte!
Houd onze nieuwspagina en LinkedIn-pagina in de gaten voor onze updates rondom het coronavirus. Een overzicht van alle nieuwsberichten is tevens te lezen in onze maandelijkse nieuwsbrief.