RvA verwelkomt Amerikaanse FDA en NVWA voor kennisuitwisseling over accreditatie

Op 13 november hebben vertegenwoordigers van de Amerikaanse Food & Drugs Administration (FDA) samen met vertegenwoordigers van de Nederlandse Voedsel & Waren Autoriteit (NVWA) een bezoek gebracht aan de RvA. Tijdens dit bezoek hebben de FDA-vertegenwoordigers zich laten informeren over het accreditatiesysteem in Nederland in het algemeen en de accreditatie van de NVWA-laboratoria in het bijzonder.

 

Delegatie_FDA_en_NVWA

Het bezoek van de FDA vond plaats in het kader van een USA-EU-traject om de systemen voor borging van de voedselveiligheid wederzijds te accepteren. De FDA bezoekt daartoe zeven EU-lidstaten om hun gehele food-safety-toezichts-systemen te auditen. De focus van het bezoek van FDA aan Nederland ligt bij de NVWA, maar omdat accreditatie een belangrijke functie heeft in het Europese systeem, heeft een deel van het FDA-team de RvA bezocht.

De RvA heeft het Nederlandse systeem van accreditatie uiteengezet. In het bijzonder waren de FDA vertegenwoordigers geïnteresseerd in de samenstelling van de beoordelingsteams, de wijze van kwalificeren van technische experts en de wijze waarop de RvA omgaat met de afwijkingen die bij de geaccrediteerde instellingen worden vastgesteld tijdens beoordelingen. Ook de procedures voor het behandelen van klachten over geaccrediteerde laboratoria zijn aan de orde gekomen. Na details over de accreditatie van de NVWA besproken te hebben, concludeerde het FDA-team dat ze tevreden waren over de informatie die ze hadden ontvangen en het inzicht dat de RvA in zijn werkwijze heeft gegeven.

Mogelijk vindt u dit ook interessant:
Nieuwsbericht: RvA verwelkomt Chinese delegatie

Blijf op de hoogte!
Meld u aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief, met daarin onder andere: nieuwe accreditaties, internationale ontwikkelingen en interessante vacatures. Of volg ons via LinkedIn.