Eerste transitie ISO 14065 naar ISO 17029 door DNV

Vandaag reikte de RvA de eerst ISO 17029 accreditatie-certificaten uit aan Joep Ottenheim en Rob van Surksum van DNV. Als eerste in Nederland zijn zij RvA geaccrediteerd voor EU-ETS onder de EN ISO/IEC 17029:2019. Alle vergaderruimtes bij de RvA zijn genoemd naar een accreditatienorm. Aan DNV de eer om de ISO 14065 ruimte om te dopen naar ISO 17029.

Sinds dit jaar verleent de RvA verificatie en validatie instellingen accreditatie volgens de ISO/IEC 17029. Waar tot op heden validatie en verificatie beperkt was tot emissie van broeikasgassen op basis van de EN-ISO 14065, kent de nieuwe norm geen beperking in toepassingsgebied.

De norm biedt een gemeenschappelijk kader voor de validatie en verificatie van allerlei beweringen oftewel claims, zoals milieuclaims, ethische claims en vergelijkende claims. Maar ook met betrekking tot processen en beloften aan klanten (bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid en milieubescherming, ethiek en integriteit).

“Verificatie en validatie sluit door de ISO 17029 beter aan bij de TIC-industrie (Testen, Inspecteren en Certificeren) en certificatie onder bijvoorbeeld ISO 17021 en ISO 17024”, zegt Rob van Surksum, Technical& Quality Assurance Manager bij DNV. “De CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) is straks als schema zeer geschikt om onder accreditatie te brengen volgens de ISO 17029.”

In een wereld die steeds complexer wordt, zien we de behoefte aan vertrouwen groeien. Burgers, de markt en de overheid kunnen steeds moeilijker aan betrouwbare informatie komen. Geaccrediteerde verificatie- en validatiediensten volgens ISO/IEC 17029 kunnen een belangrijke rol spelen in deze behoefte. De RvA was actief betrokken bij de totstandkoming van deze norm.

Blijf op de hoogte!

Meld u aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief, met daarin onder andere: nieuwe accreditaties, internationale ontwikkelingen en interessante vacatures. Of volg ons via LinkedIn.