Duurzaamheid leeft binnen de kwaliteitsinfrastructuur

Tijdens het jaarlijkse Strategisch Adviesforum afgelopen woensdag gingen we in gesprek met mensen uit het bedrijfsleven en organisaties binnen de kwaliteitsinfrastructuur om ideeën op te halen over hoe we samen een bijdrage kunnen leveren aan een duurzame samenleving.

De foto van een oude Volvo sprak tot ieders verbeelding bij de opening door Joep de Haas, Raad van Bestuur van de RvA. De zaal was meteen op dreef; is deze oude auto nou duurzaam of toch niet? ”Laten we duurzaamheid voortaan als eerste agendapunt noteren voor een vergadering in plaats van onderaan”, opperde adviseur duurzaamheid Wouter Scheepens van Steward Redqueen als voorbeeld van gedragsverandering in organisaties. Ook R&D manager Niels Heijman van Dopper benadrukte het belang van gedragsverandering en systeemverandering. Dat we alleen als iedereen meedoet de wereld duurzamer kunnen maken, van individu en sociale omgeving tot bedrijven, organisaties en overheid.

Frisse ideeën kwamen naar voren tijdens de break-outsessies. Veel gehoord was het belang van normontwikkeling op het gebied van duurzaamheid en de mogelijkheid duurzaamheidsvragen op te nemen in de wijze van beoordelen bij accreditatie, certificatie, inspectie en testen. Ook werden kansen gezien in het delen van kennis en het opnemen van duurzaamheid in opleidingsprogramma’s.

Veel dank aan iedereen voor zijn en haar bijdrage aan deze middag.

Op de foto’s hieronder: Joep de Haas, Raad van Bestuur RvA (l), Christiaan Kraaijenhagen, Innoboost (b) Wouter Scheepens, Steward Redqueen (m), Niels Heijman, Dopper (o)