Accreditatie Biobanken mooie ontwikkeling voor wetenschappelijk onderzoek

Samen met de Centrale Biobank van het UMC Utrecht, de Radboud Biobank en de Centrale Biobank Erasmus MC ontwikkelt de RvA beoordelingen voor de ISO 20387. Dit is een nieuwe accreditatienorm voor het verwerven, opslaan en uitgeven van biologische materialen voor onderzoeksdoeleinden.

RvA en de medische biobanken wisselen tijdens verschillende workshops kennis uit. hierdoor krijgt de RvA een goede indruk van de processen binnen de biobanken en inzicht in de wijze waarop deze kunnen worden beoordeeld. Biobanken leren tijdens deze sessies over de normeisen van ISO 20387 en hoe het accreditatieproces voor biobanken bij de RvA verloopt.

 

Accreditatie vanaf 2024

In Europa zijn ondertussen de eerste accreditaties afgegeven. Ook de RvA gaat accreditatie op basis van deze internationale norm mogelijk maken. We verwachten dat medische biobanken vanaf 2024 accreditatie kunnen aanvragen voor de ISO 20387. Omdat deze norm ook toepasbaar is voor biobanken voor onderzoeksdoeleinden buiten het medisch werkveld, kunnen biobanken buiten de medische sector ook accreditatie aanvragen.

 

Over biobanken

Een medische biobank verzamelt lichaamsmaterialen van patiënten, zoals bloed, urine of stukjes weefsel. Er worden ook relevante gegevens opgeslagen zoals de diagnose en het verloop van de ziekte. Bij de biobank worden de materialen verwerkt en onder een code opgeslagen in vriezers, koelkasten, stikstof en op kamertemperatuur.