Vertrouwen begint bij kwaliteit

In een maatschappij waarin we vertrouwen op de producten en diensten die we dagelijks gebruiken, zijn regels en normen onmisbaar. Ze vormen het fundament voor kwaliteit, onze veiligheid, gezondheid en het algemeen welzijn.

RvA, april 2025

Regels en normen zorgen voor een goed functionerende maatschappij en een gezonde economie. Ze worden bepaald door de overheid én door het bedrijfsleven.

Publieke en private regelgeving

In het publieke domein bepaalt de overheid wetten en regels die voor iedereen gelden. Denk aan wetten voor milieubescherming, gezondheidszorg of verkeersveiligheid. Publieke regels zijn bedoeld om burgers te beschermen en het maatschappelijk belang te dienen.

In het private domein nemen bedrijven en sectoren hun verantwoordelijkheid via zelfregulering. Door samen normen en standaarden op te stellen, waarborgen zij kwaliteit en veiligheid binnen hun eigen vakgebied. Dit leidt tot betere producten, betrouwbare diensten, een eerlijke markt, innovatie en economische groei.

Meer en meer zetten de Europese Commissie en ook de Nederlandse wetgever zelfregulering in als alternatief voor of als aanvulling op de wetgeving en het publiek toezicht. Ook wordt er wel gekozen voor mengvormen Het voordeel is dat de overheid daarbij wel de regie blijft voeren, maar de kwaliteitsborging overlaat aan de marktsectoren zelf en de inhoudelijke kennis uit de markt wordt benut.

‘Achter elk product schuilt een wereld van toetsing’

Wie controleert de naleving van regels en normen?

Zelfregulering betekent niet dat er geen toezicht is. Integendeel. Nederland beschikt over een stevige kwaliteitsinfrastructuur die toeziet op de naleving van zowel publieke als private regels. Dit systeem bestaat uit normstellende organisaties, test- en keuringsinstanties, certificerende instellingen, rijksinpectiediensten en de Raad voor Accreditatie (RvA).

De rol van de kwaliteitsinfrastructuur

De kwaliteitsinfrastructuur vervult een essentiële rol bij ons vertrouwen, ook al is dat niet altijd voor iedereen zichtbaar. Zo doen we dagelijks allerlei dingen en hoeven ons daarbij niet te bekommeren om risico’s en gevaren. We steken gedachteloos de stekker in het stopcontact en drinken water uit de kraan zonder daarbij nadenken. Dat kan omdat we in hoge mate kunnen vertrouwen op de kwaliteit van producten en diensten. Die vanzelfsprekendheid is het resultaat van nauwkeurige toetsing, inspectie en certificering. Tientallen beoordelingen gingen vooraf aan elke ‘stekker en slok’.

De kwaliteitsinfrastructuur test, inspecteert, kalibreert, certificeert en accrediteert aan de hand van normen als ISO en NEN. Deze normen maken kwaliteit meetbaar en toetsbaar en dat is essentieel voor het functioneren van onze maatschappij. Ook ondersteunt de kwaliteitsinfrastructuur innovatie, versterkt het de internationale handel en zorgt het ervoor dat bedrijven concurrerend kunnen blijven.

Samen verantwoordelijk voor kwaliteit

Het goed functioneren van onze maatschappij vraagt om samenwerking tussen overheid en marktpartijen. Door slimme combinaties van regelgeving, zelfregulering en onafhankelijk toezicht ontstaat een robuust systeem waarin vertrouwen in kwaliteit centraal staat. Zo bouwen we samen aan een veilige, duurzame en eerlijke samenleving – voor vandaag én morgen.

Platform kwaliteitsinfrastructuur

De  kwaliteitsinfrastructuur heeft zich verenigd als platform en werkt aan bekendheid met als doel het beter, veiliger en duurzamer maken van de ‘BV Nederland’. Het testen, inspecteren en certificeren aan de hand van normen draagt bij aan het realiseren van maatschappelijke en economische opgaven.

Het platform kwaliteitsinfrastructuur bestaat uit:

  • Fenelab (Federatie Nederlandse Laboratoria)
  • NEN (Nederlands Normalisatie-instituut)
  • NVCi (Nederlandse Vereniging van Certificatie-instellingen)
  • RvA (Raad voor Accreditatie)
  • VSL (Nationaal Metrologisch Instituut)
  • VvS (Vereniging van Schemabeheerders)

Meer interessante achtergrondverhalen lezen?