Veelgestelde vragen over accreditatie

Wat is accreditatie?

Meer informatie over accreditatie vindt u op de pagina Wat is accreditatie?

Welke accreditatiediensten levert de RvA?

De verschillende conformiteitsverklarende activiteiten die de RvA biedt, staan beschreven op de pagina Disciplines.

Omvat de accreditatie al mijn activiteiten? Wat betekent de scope van accreditatie?

De accreditatie heeft altijd betrekking op een specifiek toepassingsgebied. Dit gebied, de scope van accreditatie, geeft aan voor welke soort activiteit(en) de klant geaccrediteerd is. Hierin staan deze werkzaamheden in termen van specifieke beoordelingsactiviteiten beschreven. Bijvoorbeeld testmethoden, soorten inspecties en certificeringscategorieën waarin de organisatie haar bekwaamheid heeft aangetoond.

Ik zoek voor een bepaalde activiteit een geaccrediteerde organisatie. Hoe vind ik die?

In de uitgebreide zoekfunctie (op de homepage of rechts bovenaan elke pagina) kunt u specifiek binnen alle geaccrediteerde organisaties zoeken.

Voer eerst een zoekterm in, bijvoorbeeld DNA-testen, VCA (VGM Checklist Aannemers), legionella of microbiologie. Vervolgens kunt u de discipline, waarbinnen de selectie moet worden gemaakt, selecteren. Of kijk op de pagina alle geaccrediteerden. Ook daar vindt alle door de RvA geaccrediteerde organisatie met een beschrijving van de activiteiten waarvoor zij geaccrediteerd zijn. Dat noemen we de de scope.

Wat betekent het als een accreditatie is ingetrokken?

Als een organisatie niet meer aan de accreditatie-eisen voldoet en de organisatie de problemen niet binnen de gestelde periode kan oplossen, wordt de accreditatie door de RvA (opgelegd) ingetrokken. Ook kan een organistaie de RvA verzoeken de accreditatie in te trekken. De organisatie mag het accreditatiemerk na het intrekken niet meer gebruiken. Ze mag ook niet op een andere manier naar de geaccrediteerde status verwijzen. Meer informatie vindt u in het document BR002.

Kan de RvA mij adviseren over de keuze voor een instelling die certificeert, test of inspecteert?

Vanwege onze onafhankelijkheid mag de RvA u niet adviseren over uw keuze voor een geaccrediteerde organisatie.

Bekijk het overzicht van alle geaccrediteerde organisaties die certificeren, testen of inspecteren op de pagina ‘alle geaccrediteerden’.

Waar kan ik terugvinden of een organisatie geaccrediteerd is?

U kunt een organisatie opzoeken in de lijst met geaccrediteerde organisaties. U kunt ook de zoekfunctie op de homepagina gebruiken om op organisatienaam te zoeken (filter op organisaties).

Wat is het verschil tussen accreditatie en certificatie?

Een certificerende organisatie beoordeelt het managementsysteem of de producten of diensten van leveranciers. Bij een goed resultaat ontvangt de leverancier een conformiteitverklaring, in de vorm van een certificaat of rapport.

Een accreditatie-instantie, zoals de RvA, beoordeelt de competenties, consistente bedrijfsuitoefening en onpartijdigheid van de bedrijven en instellingen die certificeren (of testen en inspecteren). Met een accreditatieverklaring bevestigen wij ons vertrouwen in deze organisaties.

Wat betekent het als een accreditatie is geschorst?

Als een organisatie tijdelijk niet meer aan de accreditatie-eisen voldoet, wordt de accreditatie op eigen verzoek (vrijwillig) of door de RvA (opgelegd) geschorst. De organisatie mag het accreditatiemerk dan niet meer gebruiken. Ze mag ook niet op een andere manier naar de geaccrediteerde status verwijzen. Meer informatie vindt u in het document BR002.

Heeft u een andere vraag?

Ga terug naar de pagina Veelgestelde vragen.