ProQares als eerste instelling RvA-geaccrediteerd voor testen mondkapjes

Vanaf woensdag 15 april 2020 is ProQares B.V. geaccrediteerd voor het testen van gezichtsmaskers (mondkapjes). Daarmee is ProQares B.V. de eerste instelling die door de RvA is geaccrediteerd voor het testen van mondkapjes conform de norm EN 149.

Tekort
Vanwege de uitbraak van het coronavirus is er een enorme vraag naar gezichtsmaskers, met name in de zorg. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat er (snel) geschikte gezichtsmaskers beschikbaar worden gesteld, die voor de juiste bescherming zorgen. Accreditatie kan hierbij een rol spelen als het gaat om aantoonbaar vertrouwen in de kwaliteit en veiligheid van mondkapjes.

Oproep
De EA (European co-operation for Accreditation) heeft onlangs een lijst gepubliceerd van geaccrediteerde laboratoria die door accreditatie-instanties in Europa zijn geaccrediteerd voor het testen van gezichtsmaskers. Op dat moment waren er in Nederland nog geen laboratoria door de RvA geaccrediteerd voor het testen van gezichtsmaskers tegen de normen EN 14683 (medische gezichtsmaskers) en/of EN 149 (filtrerende halfmaskers ter bescherming tegen deeltjes).

De RvA heeft naar aanleiding hiervan, onder andere via brancheorganisatie Fenelab, een oproep gedaan aan (geaccrediteerde) instellingen. Hierop is enkele dagen later een uitbreidingsaanvraag ontvangen van ProQares B.V., een reeds door de RvA geaccrediteerde instelling. Op 15 april is de beoordeling afgerond met een positief besluit van het RvA-bestuur.

De RvA feliciteert ProQares met dit behaalde resultaat, en spreekt zijn waardering uit voor een actieve bijdrage aan oplossingen voor het tekort aan geschikte gezichtsmaskers in deze crisissituatie.

Lees ook:

Blijf op de hoogte!
Houd onze nieuwspagina en LinkedIn-pagina in de gaten voor onze updates rondom het coronavirus. Een overzicht van alle nieuwsberichten is tevens te lezen in onze maandelijkse nieuwsbrief.