EA publiceert statement over status van UKAS als EA MLA-ondertekenaar na Brexit

De EA, the European co-operation for Accreditation, heeft een statement gepubliceerd over de status van UKAS, de Britse nationale accreditatie-instantie, als ondertekenaar van de EA MLA.

EA MLA
De EA is de overkoepelende Europese accreditatie-instantie die een belangrijke rol speelt in de harmonisering van de Europese accreditatie-instanties. De meeste Europese accreditatie-instanties, waaronder de RvA, zijn lid van de EA en ondertekenaar van de EA multilaterale overeenkomst (EA MLA).

De EA MLA is een getekende overeenkomst waarbij de gelijkwaardigheid van de accreditatiesystemen van de ondertekenaars wordt erkend en geaccepteerd. Bovendien ook de betrouwbaarheid van de resultaten van conformiteitbeoordelende instellingen (CBI’s). Het doel ‘eenmaal geaccrediteerd, overal geaccepteerd’ wordt hiermee gerealiseerd.

UKAS
De Brexit-overgangsperiode eindigde formeel op 31 december 2020, wat betekent dat de wetgeving van de Europese Unie niet langer van toepassing is op het Verenigd Koninkrijk (VK). De VK is dus ook niet langer gebonden aan Verordening (EG) nr. 765/2008 waarin de vereisten voor accreditatie zijn vastgelegd binnen de Europese Unie (EU) en de Verordening (EU) 2019/515 betreffende de wederzijdse erkenning van goederen.

De EA heeft naar aanleiding van deze ontwikkeling een statement gepubliceerd waarin zij zich uitspreekt over de acceptatie van het accreditatiesysteem van UKAS, als ondertekenaar van de EA MLA. Het Engelstalige statement is op 27 januari 2021 gepubliceerd.

Blijf op de hoogte!
Meld u aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief, met daarin onder andere: nieuwe accreditaties, internationale ontwikkelingen en interessante vacatures. Of volg ons via LinkedIn.