Call for interest: FSSC 24000 voor sociale managementsystemen

FSCC 24000 is een sociaal managementsysteem voor de consumptiegoederenindustrie. Is accreditatie daartegen interessant voor jouw organisatie? Meld je dan voor 1 oktober bij de RvA.

Deelnemers_workshop_op_locatie_en_remote_op_beeldscherm

We ontvingen meerdere verzoeken voor het accrediteren tegen het nieuwe FSSC 24000 schema. Om dit mogelijk te maken, zetten we samen met geïnteresseerde klanten een ontwikkeltraject op. Zo kunnen we een robuuste beoordelingsaanpak vaststellen. Voordat we dit ontwikkeltraject opstarten, willen we nagaan of er inderdaad voldoende potentiële belangstelling is voor accreditaties volgens het FSSC 24000 schema. Heb je interesse? Stuur dan voor 1 oktober een e-mail naar ontwikkeling@rva.nl.

FSCC 24000 helpt arbeidsomstandigheden verbeteren

Steeds vaker komen er berichten in het nieuws over de problemen op het gebied van mensenrechten binnen de werksfeer. FSSC wil met het FSSC 24000 schema een middel op de markt brengen om arbeidsrelaties, de gezondheid en de veiligheid te verbeteren. Daarnaast zorgt het schema voor verbeteren van de werk- en bedrijfsethiek, wat de medewerkers ten goede komt. Organisaties worden gestimuleerd om verbeteringen door te voeren op het gebied van kritieke sociale kwesties binnen hun organisatie.

Het schema is internationaal erkend door SSCI en ook onderdeel van de IAF MLA-subscope. Het toepassingsgebied van het schema is divers. Het kan zowel binnen de foodsector als daarbuiten in de non-foodsector worden toegepast en het helpt organisaties bij te dragen aan de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties. Het schema sluit aan bij de ISO-geharmoniseerde structuur en is daardoor te integreren in de vaak al bestaande systemen die gebaseerd zijn op de ISO-structuur.

Het verloop van een ontwikkeltraject

Tijdens een ontwikkeltraject voor een nog niet eerder door de RvA geaccrediteerde activiteit moet de wijze waarop de accreditatie wordt verleend nog worden vastgesteld. Dit gebeurt via een gezamenlijk traject met betrokken klanten. De RvA voert een vooronderzoek, een kantooronderzoek en een bijwoning uit bij de deelnemende organisaties. Gedurende die tijd neemt de RvA geen nieuwe aanvragen voor deze activiteit in behandeling.

Kosten deelname ontwikkeltraject

De RvA vraagt een ontwikkelvergoeding aan organisaties die deelnemen aan ontwikkeltrajecten. Dit zorgt ervoor dat alleen de klanten die baat hebben bij de ontwikkeling de extra ontwikkelkosten. De ontwikkelvergoeding is afhankelijk van het ontwikkeltraject. Het betreft de kosten voor onder meer training, kwalificatie, coördinatie van de beoordelingen en ontwikkeling van scope voor accreditatie en waar nodig een specifiek accreditatie protocol. De ontwikkelvergoeding betreft niet de kosten voor de accreditatiebeoordeling zelf. Op de beoordelingsactiviteiten, zoals vooronderzoek, kantooronderzoek, bijwoning of beoordeling van afwijkingen, zijn de beoordelingstarieven van toepassing zoals beschreven in de RvA-beleidsregels en het tarievenbesluit (D001, 2024).

Meld je aan voor 1 oktober

Heb je vragen of wil je als organisatie deelnemen aan het ontwikkeltraject? Laat het ons vóór 1 oktober 2024 weten via een e-mail aan ontwikkeling@rva.nl.

Met de geïnteresseerde organisaties neemt de RvA contact op over de voorwaarden van het project, het beoogde tijdspad en de raming van de ontwikkelvergoeding.  Jouw aanmelding als belangstellende verplicht je niet tot deelname aan het ontwikkeltraject. Evenmin verplicht het de RvA om het ontwikkeltraject te starten. Pas na het indienen van een volledige aanvraag is jouw deelname aan het ontwikkeltraject definitief.