Publicatie nieuwe versie specifieke accreditatie protocollen V000 en V001
02-10-2024De Raad voor Accreditatie heeft een nieuwe versie van de specifieke accreditatie protocollen V000 en V001 gepubliceerd.
De Raad voor Accreditatie heeft een nieuwe versie van de specifieke accreditatie protocollen V000 en V001 gepubliceerd.
De Raad voor Accreditatie heeft een nieuwe versie van de specifieke accreditatie protocollen C010 en C013 gepubliceerd.
Tijdens het Strategisch Adviesforum op 5 november wisselen we graag met u van gedachten over de invloed van risicogestuurd accrediteren op de samenwerking van de RvA met stakeholders en de impact ervan op klanten.
Key note speaker deze middag is Marielle Stoelinga, hoogleraar risicomanagement in hightech systemen aan de Universiteit Twente en Radboud Universiteit.
Op 8 oktober is er weer een RvA training Wegwijs voor geaccrediteerden. Meld u aan en ontdek de ins en outs van accreditatie. Een mooie verdieping van uw kennis over accreditatie! Er zijn nog enkele plekken vrij
Voor het gebruik van een flexibele scope zijn medische laboratoria verplicht om een actuele verrichtingenlijst beschikbaar te stellen die herleidbaar is naar de scope van accreditatie. De items die zij in deze verrichtingenlijst moeten opnemen, zijn vermeld in EA 2/15 ‘EA Requirements for the Accreditation of Flexible Scopes’.
De Raad voor Accreditatie heeft nieuwe versie van SAP-C000-NL Specifiek Accreditatie Protocol betreffende de accreditatie van certificatie van managementsystemen (algemeen) gepubliceerd.
Jaarlijks komen de deelnemers van het RvA Onpartijdigheidsoverleg bijeen om de onpartijdigheid van de RvA te bespreken. Dit jaar was dat op woensdag 3 juli. In dit overleg is de risicoanalyse over de onpartijdigheid van de RvA bediscussieerd. Deze is daarvoor door het RvA-managementteam geactualiseerd.
WFSR is de eerste organisatie die is beoordeeld tegen de gereviseerde norm ISO/IEC 17043:2023. Op 5 september was de feestelijke uitreiking in Wageningen. Projectcoördinator accreditaties van WFSR Astrid Franssen en RvA bestuurder Roeland Nieuweboer overhandigden het officiële accreditatiedocument aan Ingrid Elbers, Birgit Loos, Marlou van Iersel, Petrouchka Kaasenbrood en het hele team. Van harte gefeliciteerd!
Sinds deze zomer (2024) is Fleur van Bladel (34) onze nieuwe manager internal operations. Door onze organisatie, onze klanten én onze medewerkers nog sterker met elkaar te verbinden bouwt ze aan succesvolle en duurzame relaties. Wij zijn blij met haar, welkom Fleur! Lees over haar visie op klantbeleving.
Deze maand heeft één organisatie een nieuwe accreditatie ontvangen. De RvA feliciteert deze van harte met de nieuwe accreditatie!
De RvA ontving meerdere verzoeken voor het accrediteren tegen het nieuwe FSSC 24000 schema. Om dit mogelijk te maken, is een ontwikkeltraject nodig. Dit doen wij samen met geïnteresseerde klanten, zodat we een robuuste beoordelingsaanpak kunnen vaststellen. Voordat we dit ontwikkeltraject opstarten, willen we nagaan of er inderdaad voldoende potentiële belangstelling is voor accreditaties volgens het FSSC 24000 schema. Heb je interesse? Neem dan voor 1 oktober contact op.
Het ontwikkeltraject voor accreditatie van de IEC 62443-4-1 en IEC 62443-4-2 onder de ISO/IEC 17025 is in volle gang. De RvA verwacht het aan het eind van 2024 af te ronden. De normenserie IEC 62443 biedt een raamwerk waarmee een bedrijf of instelling aan kan tonen dat het de integriteit en beschikbaarheid van de gebruikte IT-systemen binnen het productieproces borgt. Daarnaast willen we uitzoeken of er verdere interesse is voor het onder accreditatie brengen van IEC 62443-4-1 en IEC 62443-4-2 onder een andere accreditatienorm.
De RvA is in samenwerking met een drietal certificatie-instellingen een pilot gestart voor managementsysteemcertificatie volgens de ISO 42001, de internationale norm voor AI managementsystemen.
Deze maand hebben twee organisaties een nieuwe accreditatie ontvangen. De RvA feliciteert hen van harte met de nieuwe accreditatie!
Voor drie recent gepubliceerde of afgeronde EU wetgeving is bekend tegen welke norm de accreditatie verleend zal worden. Het gaat daarbij om de werkzaamheden die door een aangemelde instantie in het kader van CE markering zal worden uitgevoerd.
Op 1 maart 2024 is de nieuwe versie van de ISO/IEC 27006, de ISO/IEC 27006-1:2024 ‘’Information security, cybersecurity and privacy protection – Requirements for bodies providing audit and certification of information security management systems – Part 1: General’’ gepubliceerd.
De Raad voor Accreditatie heeft een nieuwe versie van SAP-L007-NL betreffende Specifiek Accreditatie Protocol (SAP) voor challenge-testen Listeria monocytogenes gepubliceerd.
De Raad voor Accreditatie heeft een nieuwe versies van SAP-PT000-NL (Specifiek Accreditatie Protocol voor accreditatie van Organisatoren van PT-onderzoeken) en T053-NL (Invoering van de ISO/IEC 17043:2023) gepubliceerd.
Met plezier presenteren we het publieksverslag 2023 van de Raad voor Accreditatie met als titel ‘Met vertrouwen verhelderen’.
Donderdag 25 april was Secretaris-Generaal van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, Sandor Gaastra, bij de RvA op (werk)bezoek.
We kijken terug op drie geslaagde TA dagen 15189:2022 in Amersfoort! Ongeveer 200 Technical Assessoren hebben een interactief programma gevolgd in het kader van de vernieuwde norm.
De Raad voor Accreditatie heeft een nieuwe versie van SAP-L001-NL betreffende Specifiek Accreditatie- Protocol (SAP) voor Luchtmetingen gepubliceerd.
De RvA feliciteert deze maand één organisatie met een nieuwe accreditatie.
De Raad voor Accreditatie heeft een nieuwe versie van SAP-L004-NL betreffende Specifiek Accreditatieprotocol AP05 gepubliceerd.
De Raad voor Accreditatie heeft een nieuwe versie van SAP-I004-NL – Specifiek Accreditatie- Protocol (SAP) voor Inspectie van binnenvaartschepen gepubliceerd.
De RvA feliciteert deze maand twee organisaties met een nieuwe accreditatie.
Op donderdag 16 mei aanstaande organiseert de RvA het webinar over de herziene norm ISO15189:2022. Hoe gaat de RvA de beoordelingen inrichten? Wat wordt er anders en waarom? Met de ervaringen en tips uit de praktijk kom je absoluut verder.
Ido Dijkstra en Mary Span (Beide Lead Assessoren voor de RvA), namen op 13 en 15 februari deel aan een trainingssessie; Accreditation of Proficiency Testing Providers (PTP) tegen ISO/IEC 17043:2023, georganiseerd door de European co-operation for Accreditation (EA).
De Raad voor Accreditatie heeft een nieuwe versie van SAP-C009-NL betreffende HKZ-Certificatie en NEN-EN 15224-certificatie volgens NTA 8224 gepubliceerd.
De Raad voor Accreditatie heeft een nieuwe versie van T015 betreffende Toelichting op EN ISO/IEC 17025 gepubliceerd.
ISO en IAF publiceren een gezamenlijke bericht over de toevoeging over klimaatverandering in normen voor managementsystemen.
De RvA feliciteert deze maand twee organisaties met een nieuwe accreditatie.
De Raad voor Accreditatie heeft een nieuwe versie van T052 betreffende Invoering van de EN ISO 15189:2022 gepubliceerd.
In een eerder onderzoek lieten organisaties die door de RvA zijn geaccrediteerd weten dat het proces van een uitbreiding van de scope beter kan. Omdat de kwaliteit van onze dienstverlening belangrijk is, is de RvA in 2023 een pilot gestart. Samen met vier ISO 17025 geaccrediteerde laboratoria onderzoeken we hoe we het scope-uitbreidingsproces kunnen optimaliseren.
Onlangs hebben we gepubliceerd over de ontwikkelingen van CertSearch door het International Accreditation Forum (IAF). De RvA heeft onderzoek gedaan naar de wettelijke grondslag voor de verplichte deelname van certificatie-instellingen aan de CertSearch database en wijst verplichte deelname af.
Sinds 18 januari beoordeelt de RvA in het kader van de cyberbeveiligingsverordening Nr. (EU) 881/2029, ook genoemd Cybersecurity Act (CSA). Als certificatie-instelling kun je vanaf nu bij de RvA een aanvraag indienen voor accreditatie van certificatie van de cyberbeveiliging van informatie- en communicatietechnologie.
De RvA feliciteert deze maand één organisatie met een nieuwe accreditatie.
De Raad voor Accreditatie heeft een nieuwe versie van T053-NL betreffende Invoering van de ISO/IEC 17043 2023 gepubliceerd.
Voor de eerste maanden van 2024 heeft ISO een amendement voorzien van alle managementsysteemstandaarden om invulling te geven aan de ISO London Declaration (2021) met als doel om actief de gevolgen van klimaatveranderingen op te nemen in internationale standaarden.
Het bestuur van de Raad voor Accreditatie heeft op 12 december 2023 de tarieven voor 2024 vastgesteld.
Binnen alle normen waarvoor een accreditatie kan worden verleend, is een paragraaf opgenomen over het uitvoeren van corrigerende maatregelen. NEN heeft onlangs de NPR 9021:2023 gepubliceerd, die ingaat op dit onderwerp. De RvA heeft actief mogen bijdragen aan de ontwikkeling van dit NEN-document. Met de publicatie van deze NPR is ‘de gereedschapskist’ binnen de kwaliteitsinfrastructuur verder uitgebreid.
In de week van 25 december 2023 tot en met 1 januari 2024 is ons kantoor gesloten. Onze receptie is gesloten vanaf vrijdag 22 december 16.00 uur. Dit betekent dat de RvA niet bereikbaar is zoals je gewend bent. Zo bieden wij onze medewerkers de ruimte om vrije dagen op te nemen rond de feestdagen.
Het is belangrijk dat de RvA onpartijdig is in zijn handelen en zich openstelt voor de zienswijzen van stakeholders ten aanzien van zijn onpartijdigheid. Voorheen was de onpartijdigheid van de RvA een agendapunt van het voormalig Adviespanel Belanghebbenden. Na een evaluatie van het Adviespanel Belanghebbenden in 2021 is besloten om meer focus op het jaarlijkse advies over de onpartijdigheid te geven. In 2022 is een pilot gestart voor de opzet en inrichting van een passend proces over onpartijdigheid van de RvA. Dit gebeurt middels het nieuw ingestelde RvA Onpartijdigheidsoverleg. Er is afgesproken om de pilot in 2023 te evalueren.
Op 26 oktober 2023 zette het International Accreditation Forum (IAF) een belangrijke stap in het vaststellen van het nieuwe beleid voor de IAF database CertSearch. Het document, IAF MD 28 ‘’IAF Mandatory Document for the Upload and Maintenance of Data on IAF Database’’ is gepubliceerd.
De RvA feliciteert deze maand twee organisaties met een nieuwe accreditatie.
De Raad voor Accreditatie heeft een nieuwe versie van SAP-M000-NL betreffende Specifiek Accreditatie Protocol voor Medische Laboratoria (algemeen) gepubliceerd.
Tijdens het jaarlijkse Strategisch Adviesforum afgelopen woensdag gingen we in gesprek met mensen uit het bedrijfsleven en organisaties binnen de kwaliteitsinfrastructuur om ideeën op te halen over hoe we samen een bijdrage kunnen leveren aan een duurzame samenleving.
In 2023 is de ISO 15189, de kwaliteitsmanagementnorm voor medische laboratoria, gepubliceerd en in Europa overgenomen. Op verzoek van experts uit de sector is er hard gewerkt aan de realisatie van een vertaling. Deze vertaling is vanaf nu beschikbaar.
Mondiale afspraken voor gebruik accreditatienormen zijn leidend voor RvA
De RvA feliciteert deze maand twee organisaties met een nieuwe accreditatie.
De Raad voor Accreditatie heeft een nieuwe versie van SAP-L002-NL betreffende Specifiek Accreditatie- Protocol (SAP) voor AP04 en AS SIKB 3000 gepubliceerd.
Invoering ISO/IEC 17043:2023 met overgangsperiode van 3 jaar
In december 2022 is de nieuwe versie van de ISO 15189 verschenen. Helaas laat de Nederlandse versie langer op zich wachten dan in eerste instantie voorzien. De vertaling bevindt zich in een laatste stadium bij NEN, maar het is nog niet bekend wanneer deze wordt gepubliceerd.
De Raad voor Accreditatie heeft een nieuwe versie van T052-NL betreffende Invoering van de EN ISO 15189:2022 gepubliceerd.
Samen met de Centrale Biobank van het UMC Utrecht, de Radboud Biobank en de Centrale Biobank Erasmus MC ontwikkelt de RvA beoordelingen voor de ISO 20387. Dit is een nieuwe accreditatienorm voor het verwerven, opslaan en uitgeven van biologische materialen voor onderzoeksdoeleinden.
Wat maakt een audit een goede audit? Hoe help je bedrijven te leren en te verbeteren? Mooie onderwerpen die aan bod kwamen tijdens de kennismakingsmiddag voor de RvA Technical Assessoren ISO 17025 op 14 september.
De RvA feliciteert deze maand vier organisaties met een nieuwe accreditatie.
Succesvolle eerste training voor beoordelaars over wijzigingen ISO/IEC 17043-norm
Hans Kristian Ploos van Amstel nieuw lid van de Commissies Accreditaties RvA
Nieuwe samenwerking tussen de RvA en de accreditatie-instantie van Malta.
De RvA feliciteert deze maand twee organisaties met een nieuwe accreditatie.
Vrijdag 28 juli namen we een nieuwe versie van de PRISMA Rapportagetool in gebruik. In deze versie kunnen klanten voortaan zelf meerdere gebruikersaccounts voor hun organisatie aanmaken. Wij zijn trots dat we deze al langer bestaande klantwens nu hebben gerealiseerd.
De RvA feliciteert deze maand vier organisaties met een nieuwe accreditatie.
De RDI en de RvA gaan intensiever samenwerken op het gebied van cybersecurity certificering. Door deze samenwerking kan meer informatie gedeeld worden en is uitwisseling van expertise mogelijk. Ook kunnen de RvA en de RDI beide effectiever en efficiënter besluiten op de aanvragen. Dit zorgt ervoor dat de instanties die een accreditatie en autorisatie aanvragen, sneller een beslissing ontvangen.
De Toelatingsorganisatie Kwaliteitsborging Bouw (TloKB) en de Raad voor Accreditatie (RvA) tekenden een informatieprotocol om de samenwerking en informatie-uitwisseling tussen beide organisaties te regelen met betrekking tot het wettelijk stelsel ‘Certificering werkzaamheden aan gasverbrandingsinstallaties’ (CO-stelsel). Het CO-stelsel is per 1 april 2023 in werking getreden.
Nieuwe versie SAP-L006-NL gepubliceerd
Vanaf 1 juli 2023 kunnen Technische Beoordelingsinstanties (TBI’s) in het kader van de verordening bouwproducten (CPR) een EN ISO/IEC 17025:2017 accreditatie aanvragen bij de RvA.
Een bericht namens de voorzitter raad van toezicht RvA.
Het bestuur van de Raad voor Accreditatie heeft op 1 december 2022 de tarieven voor 2023 vastgesteld. Daarnaast wordt de voorbereidings- en rapportagetijd van Technical Assessoren verhoogd met 2 uur naar 6 uur.
De RvA feliciteert deze maand één organisatie met een nieuwe accreditatie.
Nieuwe versie BR007-NL
De RvA is samen met vijf geaccrediteerde ISO 17025 klanten een pilotproject gestart met als doel te toetsen of het op een nieuwe manier doorlopen van het aanvraagproces uitbreiding accreditatie, leidt tot een snellere afhandeling.
Nieuwe versie SAP-I000-NL gepubliceerd
Deze week publiceerden we ons publieksverslag 2022 met als titel: Met vertrouwen vernieuwen.
Nieuwe versie T021
De RvA feliciteert deze maand één organisatie met een nieuwe accreditatie.
Nieuwe versie SAP-C008
Snellere bekendheid vernieuwde schema’s.
De RvA feliciteert deze maand vijf organisaties met een nieuwe accreditatie.
Vandaag 7 maart neemt de RvA de PRISMA Aanvraagtool in gebruik. Met de lancering van deze tool zet de RvA in op het digitaliseren, optimaliseren en klantvriendelijker maken van het aanvraagproces voor een nieuwe accreditatie of een uitbreiding.
In februari feliciteerde de RvA vier organisaties met een nieuwe accreditatie.
Nieuwe versie SAP-I005
Publicatie SAP-A036 en wijzigingen die voortkomen uit de EA-6/02
In dit bericht leest u over de meest genoemde punten en wat RvA al doet of gaat doen met de input vanuit deze bijeenkomsten.
De RvA feliciteert deze maand twee organisaties met een nieuwe accreditatie.
Deze maand verwelkomen we Sam Oor als stagiair bij de RvA. In het kader van haar afstudeeronderzoek zal zij ook contact zoeken met onze stakeholders en daarom stellen we haar graag aan u voor.
Onlangs ontvingen wij Tweede Kamerlid voor het CDA Mustafa Amhaouch. Een mooie gelegenheid voor ons als RvA om onze missie en visie toe te lichten en om in gesprek te gaan over onze gedeelde werkvelden.
Op 6 december 2022 is de nieuwe versie van de EN-ISO-15189 gepubliceerd. De International Laboratory Accreditation (ILAC) is overeengekomen dat er een overgangsperiode van drie jaar zal zijn; aan het einde van deze periode moeten aanbieders die wereldwijd zijn geaccrediteerd volgens ISO 15189:2012 zijn beoordeeld en geaccrediteerd volgens de ISO 15189:2022.
Mensen die contact zoeken met de RvA via onze website, zijn vanaf nu sneller en beter geholpen.
Donderdag 15 december 2022 organiseerde de RvA een kick-off bijeenkomst voor het ontwikkeltraject voor de IEC 62443-4-1 en 62443-4-2. De RvA kijkt terug op een levendige bijeenkomst met zeer waardevolle inbreng vanuit de geïnteresseerde organisaties.
Het bestuur van de Raad voor Accreditatie heeft op 1 december 2022 de tarieven voor 2023 vastgesteld. Daarnaast wordt de voorbereidings- en rapportagetijd van Technical Assessoren verhoogd met 2 uur naar 6 uur.
Vanaf 1 april aanstaande geldt voor werkzaamheden aan gasverbrandingsinstallaties een verplichting voor het uitvoerende bedrijf om gecertificeerd te zijn. En voor consumenten geldt die datum de verplichting een gecertificeerd bedrijf in te schakelen.
In de week van 27 tot en met 31 december is ons kantoor gesloten. Dit betekent dat de RvA niet bereikbaar is zoals u gewend bent. Zo bieden wij al onze medewerkers de ruimte om vrije dagen op te nemen rond de feestdagen.
Verplichte accreditatienorm aangemelde instanties
De RvA feliciteert deze maand vier organisaties met een nieuwe accreditatie.
De waarde en toepassing van accreditatie als beleidsinstrument
Over de reikwijdte en het belang van de toepassing van de ISO/IEC 17029:2019 onder accreditatie.
De RvA feliciteert deze maand één organisatie met een nieuwe accreditatie.
Met welke argumenten overtuigt u potentiële klanten van de waarde van certificering van managementsystemen?
Hoe kan de RvA klanten terzijde staan bij leren en verbeteren?
De RvA feliciteert deze maand zes organisaties met een nieuwe accreditatie.
Digitalisering draagt bij aan kwaliteit en veiligheid
In september start de RvA met een nieuwe applicatie: de PRISMA Planningstool. Deze tool ondersteunt ons bij het inplannen van de beoordelingen.
De RvA feliciteert deze maand een organisatie met een nieuwe accreditatie.
Bereid u optimaal voor op het accreditatie traject
Maandag 1 augustus namen we een nieuwe versie van de PRISMA Rapportagetool in gebruik. Deze versie is een volledig nieuwe applicatie. Hiermee zet de RvA in op het verbeteren van een aantal functionaliteiten.
Van vrijdag 29 t/m zondag 31 juli 2022 vindt er een grote update plaats in de PRISMA Rapportagetool. Gedurende deze periode kunnen gebruikers niet inloggen.
De eigen beoordeling en het stroomlijnen van het proces van de schema-evaluatie komen aan de orde bij gesprekken die de RvA en de Vereniging van Schemabeheerders (VvS) voeren. Samen zetten wij in op het optimaliseren van schema-evaluaties.
De RvA feliciteert deze maand twee organisaties met een nieuwe accreditatie.
Eén keer per jaar komen de deelnemers aan het RvA Onpartijdigheidsoverleg bijeen om de onpartijdigheid van de RvA te bespreken en het bestuur van de RvA hierover te adviseren.
De Raad voor Accreditatie heeft een nieuwe versie van SAP-C020 gepubliceerd.
Lees hier meer over de terugblik op de klantsessie over IAF CertSearch database, reacties en vragen van deelnemers en de vervolgstappen.
De RvA feliciteert deze maand twee organisaties met een nieuwe accreditatie.
Goed nieuws! De Multilateral Agreement Council (MAC) van de EA (European co-operation for Accreditation) heeft op basis van een positieve aanbeveling van het EA peerreview-team besloten dat de RvA voldoet aan de vereisten van Regulation (EC) 765/2008 en de ISO/IEC 17011: 2017 en zo EA MLA ondertekenaar blijft.
Op 7 en 9 juni organiseerden we de eerste twee van vier RvA klantbijeenkomsten. Eén voor klanten van laboratoria ISO 17025 en een bijeenkomst voor klanten van medische laboratoria ISO 15189. Wij zijn blij onze klanten weer te kunnen ontmoeten na twee jaar Covid pandemie.
Geslaagde bijeenkomst Strategisch Adviesforum rond informatiegestuurd werken
De Raad voor Accreditatie heeft een nieuwe versie van SAP-C010 gepubliceerd.
De Raad voor Accreditatie heeft een nieuwe versie van SAP-L003 gepubliceerd.
De Raad voor Accreditatie heeft nieuwe versies van toelichtende documenten T001, T015 en T030 gepubliceerd.
Hoe de kwaliteitsketen samenwerkt voor een duurzame wereld. De jaarlijkse Wereld Accreditatiedag, op 9 juni, is een uitgelezen aanleiding om eens te vertellen hoe we dat doen.
Samenwerking in de kwaliteitsketen draagt bij aan een duurzame wereld
De RvA feliciteert deze maand twee organisaties met een nieuwe accreditatie.
Deze maand ontving de EA een brief van het Directoraat-Generaal Interne markt, industrie, ondernemerschap en MKB van de Europese Commissie. Hierin wijst de Directeur Generaal de EA op wat het sanctiebeleid rond de oorlog in Oekraïne betekent voor de EA en de aangesloten accreditatie instanties, waaronder de RvA en hun klanten.
Deze week is het RvA-publieksverslag over 2021 gepubliceerd. Titel van dit verslag is ‘Met vertrouwen verbeteren’. Verbetering stond in 2021 namelijk met nadruk centraal.
Een nieuwe bestuurder, een verhuizing of een nieuwe werkwijze: het zijn allemaal veranderingen die van invloed kunnen zijn op de activiteiten die u onder accreditatie uitvoert. Wij zien dat klanten vaak niet weten of vergeten om deze wijzigingen aan ons door te geven. Het is echter belangrijk dat u dergelijke veranderingen zo snel mogelijk aan ons meldt.
De RvA feliciteert deze maand één organisatie met een nieuwe accreditatie.
De RvA gaat het Adviespanel Belanghebbenden vernieuwen. In 2021 zijn de leden van het adviespanel gevraagd naar hun mening over een vernieuwing van het panel. Mede op basis van de uitkomsten van de interviews starten wij in 2022 met een pilot ten aanzien van de nieuwe inrichting van het panel.
De Raad voor Accreditatie heeft een nieuwe versie SAP-C015 gepubliceerd.
De RvA feliciteert deze maand drie organisaties met een nieuwe accreditatie.
De Raad voor Accreditatie publiceert de nieuwe versies van SAP-C006 (OH&SMS i.o.m. ISO 45001), SAP-C009 (HKZ certificatie) en SAP-C030 (Arbodiensten).
De Raad voor Accreditatie publiceert een nieuwe versie van SAP-R000 – Accreditatie van Testen (algemeen) en een nieuw SAP-L007 (Challengetesten Listeria monocytogenes).
Geaccrediteerde bedrijven of instellingen willen het accreditatieprocessen zo soepel en succesvol mogelijk (blijven) doorlopen. Onze nieuwe training ‘(Weg)wijs in accreditatie voor geaccrediteerden’ helpt hen daarbij. Lees meer over onze eerste training op 2 maart 2022.
De RvA feliciteert deze maand drie organisaties met een nieuwe accreditatie.
Uitkomst eindrapport evaluatie ministerie van Economische Zaken en Klimaat over doeltreffendheid en doelmatigheid Raad voor Accreditatie
Surveys tonen aan: remote beoordelen kan ten koste gaan van diepgang
Op maandag 14 februari 2022 organiseert de NEN een webinar over NEN-EN-ISO 20836. Deze recent gereviseerde norm stelt laboratoria in staat om te testen of een thermal cycler (nog) geschikt is voor het beoogde gebruik en of deze voldoet aan de eisen die het laboratorium stelt.
De Raad voor Accreditatie publiceert een nieuw SAP-C031 voor certificatie van het Opsporen van Ontplofbare Oorlogsresten.
Op woensdag 12 januari organiseerde de RvA een online klantenbijeenkomst over de IAF CertSearch database. Ongeveer dertig certificerende instellingen namen deel.. Matt Gantley, CEO UKAS en trekker van de IAF Certsearch Database, gaf op ons verzoek een presentatie.
De Raad voor Accreditatie heeft een nieuwe versie van SAP-R000 – Accreditatie van Organisatoren van Ringonderzoeken gepubliceerd.
Deze maand verspreidt de RvA een enquête onder haar klanten van onderzoeksinitiatief QI-FoKuS: Research on Conformity Assessment and Safety.
Vorig jaar is de RvA gestart met de verdere digitalisering van de bedrijfsprocessen. Hiervoor ontwikkelen we gefaseerd verschillende webapplicaties zoals de rapportagetool. In dit bericht informeren we u over de stand van zaken.
Het is voor validatie- en verificatie-instellingen nu mogelijk om bij de RvA accreditatie aan te vragen voor EN-ISO/IEC 17029. De RvA publiceert hiervoor diverse documenten.
De RvA publiceert en wijzigt diverse SAP-documenten voor de implementatie van EN-ISO/IEC 17029.
De RvA heeft een aantal beleidsregels gewijzigd. Deze wijzigingen zijn doorgevoerd in verband met de implementatie van de norm EN-ISO/IEC 17029 en onze rapportagetool voor accreditatiebeoordelingen.
Om de RvA-werkwijze conform de eisen van ISO/IEC 17011 in te richten, kent de RvA per 1 januari 2022 nieuwe rollen toe binnen RvA-beoordelingsteams. Deze wijziging betekent ook een aanpassing in het tarievenbesluit voor 2022.
Sinds de beperkende maatregelen door de COVID pandemie van kracht werden, voert de RvA het grootste deel van haar beoordelingen remote uit. De RvA wil een goed beeld krijgen van de mening van deze groepen over remote beoordelen.
De RvA nodigt certificerende instellingen van harte uit om deel te nemen aan een remote informatie bijeenkomst over de IAF Certsearch Database. De bijeenkomst vindt plaats op 12 januari van 8.30 tot 10.00 uur.
De RvA feliciteert deze maand drie organisaties met een nieuwe accreditatie.
In de week van 27 tot en met 31 december is ons kantoor gesloten. Dit betekent dat de RvA niet bereikbaar is zoals u gewend bent. Zo bieden wij al onze medewerkers de ruimte om vrije dagen op te nemen rond de feestdagen.
In mei 2020 is het document ILAC-P15 herzien. Eén van de wijzigingen in het nieuwe document ILAC-P15 geeft inspectie-instellingen de mogelijkheid voortaan verschillende typen onafhankelijkheid op de scope van accreditatie te hebben.
Deze maand hebben twee organisaties een nieuwe accreditatie ontvangen.
De Raad voor Accreditatie heeft nieuwe versies van de volgende Specifieke Accreditatie Protocollen gepubliceerd:
De Raad voor Accreditatie heeft nieuwe versies van de volgende Specifieke Accreditatie Protocollen gepubliceerd:
Nieuw lid Commissie Accreditaties
In september heeft de RvA drie organisaties een nieuwe accreditatie verleend
In augustus 2021 heeft één organisaties een nieuwe accreditatie ontvangen.
Vorig jaar is de RvA gestart met de verdere digitalisering van de bedrijfsprocessen. Hiervoor ontwikkelen we gefaseerd verschillende webapplicaties zoals de rapportagetool. In dit bericht informeren we u over de stand van zaken.
IAF, ILAC en ISO doen gezamenlijk onderzoek naar de mening van conformiteitverklarende organisaties over de ingezette technieken rond het op afstand uitvoeren van audit-, beoordelings- en evaluatieactiviteiten.
In juli 2021 heeft één organisaties een nieuwe accreditatie ontvangen.
De Raad voor Accreditatie heeft sinds de uitbraak van het coronavirus een webpagina met eigen COVID-19-maatregelen gepubliceerd. Deze pagina is geüpdatet.
Op 16 juni 2021 benoemde de Raad voor Accreditatie (RvA) prof. dr. Mariëlle Stoelinga tot lid van de Commissies Accreditaties. De RvA is zeer verheugd met haar benoeming.
De Raad voor Accreditatie heeft nieuwe versies van de volgende Specifieke Accreditatie Protocollen gepubliceerd:
Vanaf 1 juli 2021 neemt het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) als aanmeldende autoriteit, de registratie van notificerende instellingen voor de Europese Verordening Bouwproducten 305/2011 (hierna CPR) in het NANDO* informatiesysteem op zich.
De Raad voor Accreditatie heeft sinds de uitbraak van het coronavirus een webpagina met eigen COVID-19-maatregelen gepubliceerd. Deze pagina is geüpdatet.
Na negen jaar neemt Prof. dr. ir. Olaf Fisscher afscheid als voorzitter van de Commissie Accreditaties(CA) bij de Raad voor Accreditatie. Een mooie gelegenheid voor een afscheidsinterview waarin hij onder andere vertelt over de waarde van accreditatie, het werk van de CA en zijn visie op accrediteren.
In juni 2021 hebben twee organisaties een nieuwe accreditatie ontvangen.
November 2017 is de nieuwe versie van de EN-ISO/IEC 17025 gepubliceerd. Alle ruim 300 onder 17025 geaccrediteerde organisaties is het gelukt om bijtijds hun systeem in te richten zodat ze voldoen aan de 2017-versie. We kijken terug op een geslaagde transitie.
Deze week is het RvA-publieksverslag over 2020 gepubliceerd. Dit jaar is de titel ‘Samen met vertrouwen vooruit’. Daarmee onderstreept de RvA hoe belangrijk het is om in dialoog te zijn met zijn belanghebbenden en om samen te werken aan een hogere bekendheid van de waarde van accreditatie.
Vandaag vieren we World Accreditation Day! Met de focus op de Sustainable Development Goals.
Alleen Europese nationale accreditatie-instanties mogen binnen een EU-lidstaat accreditatie verlenen. Deze uitspraak is de uitkomst van een gerechtelijke procedure rond de accreditatie van een groep Italiaanse laboratoria door een in de Verenigde Staten gevestigde accreditatie-instantie.
In mei 2021 heeft één organisatie een nieuwe accreditatie ontvangen.
De European Data Protection Board (EDPB) heeft deze maand een conceptdocument gepubliceerd in het kader van AVG-certificatie. EDPB doet een oproep aan certificatie-instellingen en schemabeheerders om hier feedback op te geven.
Aansluitend op hun ledenvergadering op donderdag 15 april 2021, organiseerde de Nederlandse Vereniging Certificatie-instellingen (NVCi) een online bijeenkomst met Roeland Nieuweboer, voorzitter van de raad van bestuur van de RvA. Aan de hand van stellingen over de toekomst van remote beoordelen ging hij met de NVCi-leden in gesprek. Ook het thema duurzaamheid kwam op tafel.
Ter gelegenheid van hun 111-jarig bestaan heeft de Vereniging van Raadgevende Scheikundige Laboratoria (VRS) op 14 april 2021 een online bijeenkomst georganiseerd voor haar leden. In de aanloop naar deze bijeenkomst heeft VRS-voorzitter Frank Vrolijks een vijftal organisaties in de laboratoriumwereld geïnterviewd, waaronder de RvA.
De Raad voor Accreditatie heeft sinds de uitbraak van het coronavirus een webpagina met eigen COVID-19-maatregelen gepubliceerd. Op deze pagina is een wijziging aangebracht.
Specifiek Accreditatieprotocol C014 bevat een korte beschrijving voor de accreditatie van persoonscertificatie op basis van ISO/IEC 17024. Dit protocol dient als praktische aanvulling op beleidsregel BR002 van de RvA en is op 24 februari 2021 gewijzigd..
De EA, the European co-operation for Accreditation, heeft een statement gepubliceerd over de status van UKAS, de Britse nationale accreditatie-instantie, als ondertekenaar van de EA MLA.
In februari 2021 heeft één organisatie een nieuwe accreditatie ontvangen.
Toelichtend document RvA-T018 beschrijft het RvA-beleid en de RvA-werkwijze met betrekking tot de acceptabele herleidbaarheid van metingen.
Specifiek Accreditatieprotocol C025 bevat een korte beschrijving voor de accreditatie van certificatie van informatiebeveiliging in de zorg volgens NEN 7510-1.
Dit protocol dient als praktische aanvulling op beleidsregel BR002 van de RvA en is op 12 februari 2021 gewijzigd.
De RvA heeft onlangs beleidsregel BR010 gewijzigd. In deze beleidsregel zijn de conformiteitsbeoordelingsactiviteiten benoemd die de RvA kan accrediteren.
Aangemelde instanties zijn de instellingen die werkzaamheden in het kader van CE markering uitvoeren. Deze instellingen worden ook wel nobo’s of notified bodies genoemd.
Per april 2023 moeten deze instellingen geaccrediteerd zijn volgens verplichte normen voor accreditatie. Voorheen kon er nog worden gekozen. Het doel is harmonisatie binnen Europa.
In januari 2021 hebben vier organisaties een nieuwe accreditatie ontvangen.
International Accreditation Forum (IAF) heeft de laatst gepubliceerde versie van document MD 11 ingetrokken.
In december 2020 waren de RvA en NEN te zien in een uitzending van RTL-Z’s ‘Doe maar duurzaam’.
Het bestuur van de Raad voor Accreditatie heeft op 12 november 2020 de tarieven voor 2021 vastgesteld.
De nieuwe norm EN-ISO/IEC 17029 is door de Europese Commissie geaccepteerd als accreditatienorm. Dit betekent dat de norm vanaf heden door accreditatieinstellingen binnen de EU gebruikt kan worden.
Een betere afstemming van elkaars werkwijze. Dat was het doel van de werkconferentie die in oktober 2018 is gehouden door RvA en Inspectie Leefomgeving en Transport (IL&T).
De RvA voert, na de laatste publicatie van de VR003 op 19 oktober 2020, opnieuw een wijziging door in dit document.
Voorschrift VR003 beschrijft het beleid en de regels met betrekking tot het gebruik van accreditatiemerken en logo’s.
Op 25 en 26 november 2020 is de halfjaarlijkse algemene vergadering van de European Cooperation for Accreditation (EA) gehouden.
In oktober en november organiseerden de wereldwijde overkoepelende accreditatie-organisaties ILAC (International Laboratory Accreditation Cooperation) en IAF (International Accreditation Forum) hun jaarlijkse vergaderingen.
Toelichtend document RvA-T051 beschrijft het RvA-beleid en de RvA-werkwijze met betrekking tot het beheer van buitengewone gebeurtenissen of omstandigheden (bv. de uitbraak van het huidige Coronavirus) die de RvA, geaccrediteerde organisaties en hun klanten beïnvloeden.
ISO (International Organization for Standardization) voert een wereldwijd onderzoek naar de toekomst van de norm ISO 9001 en vraagt daarom aan gebruikers van deze norm om deel te nemen aan een survey.
Vandaag is onderstaand persbericht uitgegaan:
Toelichtend document RvA-T002 beschrijft het RvA-beleid en de RvA-werkwijze met betrekking tot beoordeling van microbiologische verrichtingen.
Het afgelopen jaar heeft de RvA diverse bijeenkomsten georganiseerd waarin met klanten is gesproken over de dienstverlening. De RvA blikt positief terug op deze bijeenkomsten en gaat aan de slag met de feedback die tijdens deze bijeenkomsten is
In september 2020 hebben twee organisaties een nieuwe accreditatie ontvangen.
Op vrijdag 18 augustus 2020 is de digitale rapportagetool voor accreditatiebeoordelingen opgeleverd. Hiermee zet de RvA een significante stap naar een betere dienstverlening voor zijn klanten.
Op dinsdag 25 augustus heeft de RvA samen met klanten gebrainstormd over de mogelijkheden om de doorlooptijden van het accreditatieproces te verkorten.
Recentelijk heeft ISO/CASCO een ‘Clarification’ gepubliceerd met betrekking tot de eis uit paragraaf 9.5.3.2 uit de 17021-1 voor het toepassen van de voorgeschreven termijn voor verificatie van de correcties en corrigerende maatregelen voor een belangrijke afwijking. Aanleiding is de huidige COVID-19 problematiek en de beperkingen die dit met zich mee brengt voor het op locatie verifiëren van correcties en corrigerende maatregelen.
Recentelijk is de nieuwe ILAC-P15:05/2020 gepubliceerd (implementatiedatum november 2021).
De wijzigingen ten opzichte van de vorige versie zijn beperkt.
Gerard Kerkman, zeer gewaardeerd lid adviespanel RvA, overleden
Op 3 juni 2020 is voor het eerst een accreditatie verleend voor het uitvoeren van inspecties met behulp van een drone.
Op 9 juni vindt de 13e Wereldaccreditatiedag (‘WAD’) 2020 plaats. Dit jaar is het thema ‘Voedselveiligheid’.
De Raad voor Accreditatie heeft zijn publieksverslag over 2019 gepubliceerd. Het verslag geeft een beeld van onze activiteiten in 2019 en de ontwikkelingen op het gebied van conformiteitsbeoordeling. Dit jaar is het thema Met vertrouwen vooruit.
De RvA is ondertekenaar geworden van de ILAC-MRA voor de accreditatie van producenten van referentiematerialen volgens ISO 17034. Hiermee wordt de gelijkwaardigheid van de accreditatie van producenten van referentiematerialen niet alleen op Europees niveau maar nu ook daarbuiten bevestigd.
Op 14 mei 2020 is de halfjaarlijkse algemene vergadering van de European Cooperation for Accreditation (EA) gehouden.
Vanaf woensdag 15 april 2020 is ProQares B.V. geaccrediteerd voor het testen van gezichtsmaskers (mondkapjes). Daarmee is ProQares B.V. de eerste instelling die door de RvA is geaccrediteerd voor het testen van mondkapjes conform de norm EN 149.
Vandaag heeft de Raad voor Accreditatie (RvA) een persbericht gepubliceerd waarin wordt gewezen op het belang van accreditatie van laboratoria die testen voor het nieuwe SARS2-coronavirus uitvoeren.
Vanwege de uitbraak van het coronavirus is er enorme vraag naar persoonlijke beschermingsmiddelen en medische hulpmiddelen. De Europese Commissie heeft besloten dat het tijdelijk mogelijk is om producten op de markt toe te laten die geen CE-markering hebben.
De EA (European co-operation for Accreditation) heeft een lijst gepubliceerd van meer dan 25 laboratoria die door accreditatie-instanties in Europa zijn geaccrediteerd voor de het testen van gezichtsmaskers (mondkapjes).
Toelichtend document RvA-T051 beschrijft het RvA-beleid en de RvA-werkwijze met betrekking tot het beheer van buitengewone gebeurtenissen of omstandigheden (bv. de uitbraak van het huidige Coronavirus) die de RvA, geaccrediteerde organisaties en hun klanten beïnvloeden.
Op woensdag 26 februari hebben de raad van toezicht en het bestuur van de RvA een bedrijfsbezoek gebracht aan één van zijn relaties, TASS International B.V. in Helmond. TASS is sinds twee jaar een onderdeel van Siemens.
De Raad voor Accreditatie heeft sinds de uitbraak van het coronavirus een webpagina met eigen COVID-19-maatregelen gepubliceerd. Deze pagina is geüpdatet.
Op woensdag 26 februari hebben de raad van toezicht en het bestuur van de RvA een bedrijfsbezoek gebracht aan één van zijn relaties, TASS International B.V. in Helmond. TASS is sinds twee jaar een onderdeel van Siemens.
Op 21 januari vond in Eindhoven een RvA-Klantbijeenkomst plaats. We spraken met acht deelnemers. Zij representeerden diverse medische- en testlaboratoria en inspectie-instellingen. Met hen spraken wij over hun ervaringen met de dienstverlening van de RvA.
De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) en de Raad voor Accreditatie (RvA) hebben op 17 december jl. een informatieprotocol ondertekend. Dit protocol draagt bij aan een efficiënter en effectiever toezicht op AVG-certificering.
Op dinsdag 17 december 2019 heeft de Raad voor Accreditatie (RvA) de samenwerking met softwareleverancier Betty Blocks officieel ingeluid met de ondertekening van een contract.
Op 20 en 21 november 2019 is de halfjaarlijkse algemene vergadering van de European Cooperation for Accreditation (EA) gehouden in Boedapest, Hongarije.
Op 26 november 2019 kwamen klanten van de RvA bijeen tijdens de eerste klantbijeenkomst van de RvA.
De Europese Commissie heeft in april 2019 een regelgeving van kracht gemaakt die eisen stelt aan het op de markt brengen van drones en het daarmee vliegen.
Op 13 november hebben vertegenwoordigers van de Amerikaanse Food & Drugs Administration (FDA) samen met vertegenwoordigers van de Nederlandse Voedsel & Waren Autoriteit (NVWA) een bezoek gebracht aan de RvA. Tijdens dit bezoek hebben de FDA-vertegenwoordigers zich laten informeren over het accreditatiesysteem in Nederland in het algemeen en de accreditatie van de NVWA-laboratoria in het bijzonder.
Eind oktober organiseerden de wereldwijde overkoepelende accreditatie-organisaties ILAC (International Laboratory Accreditation Cooperation) en IAF (International Accreditation Forum) in Frankfurt hun jaarlijkse vergaderingen.
Internationale normorganisatie ISO heeft op 30 oktober 2019 gemeld dat de nieuwe validatie- en verificatienorm ISO/IEC 17029:2019 is gepubliceerd.
Op 9 oktober vond de eerste Fenelab Inspiratiedag plaats. RvA-bestuursvoorzitter Roeland Nieuweboer was tijdens dit evenement aanwezig en verzorgde samen met Bernd Kroon (voorzitter van Fenelab) een presentatie.
Op vrijdag 4 oktober vertrok een volle touringbus met medewerkers van de RvA richting Lelystad voor een jaarlijkse personeelsexcursie. Op het programma stond een bezoek aan RDW Testcentrum. Het bezoek stond in het teken van een leerzame kennismaking met de veelheid van activiteiten die het testcentrum uitvoert, maar ook het opdoen van nieuwe kennis en ontwikkelingen.
Op woensdag 9 oktober heeft de RvA de samenwerking met IT-bedrijf Vancis officieel ingeluid met de ondertekening van een contract. Daarmee is een significante stap gezet in de optimalisering en modernisering van de technische infrastructuur van de RvA. Dit is onder andere nodig voor de ontwikkeling van de digitale rapportagetool voor beoordelingen.
Op 26 augustus ontving de Raad voor Accreditatie (RvA) een delegatie uit China. Het werd een inspirerende middag waarbij kennismaking en kennisuitwisseling over de organisaties centraal stond.
De ontwikkeling van de nieuwe validatie- en verificatienorm ISO/IEC 17029 is een volgende fase ingegaan.
De Europese richtsnoeren voor certificatie en accreditatie voor de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) zijn vastgesteld.
De RvA is één van de 13 Europese accreditatie-instanties die ondertekenaar is geworden van de ILAC-MRA voor de accreditatie van organisatoren van ringonderzoeken volgens ISO/IEC 17043. Hiermee wordt de gelijkwaardigheid van ringonderzoeken niet alleen op Europees niveau maar nu ook daarbuiten bevestigd.
Transitie van CCKL- naar RvA-accreditatie succesvol afgerond
Met ingang van 22 juni is het nieuwe bestuursteam van de RvA gestart, bestaande uit Roeland Nieuweboer en Joep de Haas.
Op 22 en 23 mei 2019 is de halfjaarlijkse algemene vergadering van de European Cooperation for Accreditation (EA) gehouden in Rome, Italië.
In dit extra nieuwsbericht over het symposium ‘De waarde van vertrouwen’ deelt de RvA de beschikbare presentaties van gastsprekers en een selectie van de mooiste foto’s van deze inspirerende dag.
Op 9 juni vindt de 12e Wereldaccreditatiedag (‘WAD’) 2019 plaats. Dit jaar is het thema: ‘Accreditatie: Waarde toevoegen aan de keten’.
Geslaagd RvA-symposium ‘De waarde van vertrouwen’!
In mei 2019 hebben acht organisaties een nieuwe accreditatie ontvangen.
De RvA heeft in mei zijn publieksverslag over 2018 gepubliceerd. Graag willen wij u vragen wat u van deze editie vindt.
De Raad voor Accreditatie heeft zijn publieksverslag over 2018 gepubliceerd. Dit jaar is het thema De waarde van vertrouwen.
Na ruim zeventien jaar leiding te hebben gegeven aan de RvA, neemt Jan van der Poel op 22 juni a.s. afscheid als bestuurder van de RvA. Mede ter gelegenheid daarvan organiseert de RvA op 3 juni a.s. een symposium voor klanten en stakeholders, met als thema: De waarde van vertrouwen.
De European cooperation for Accreditation (EA) heeft haar MLA-jaarverslag over 2018 gepubliceerd.
In augustus 2018 heeft ISO de norm ISO 50001:2018 “Energy Management Systems – Requirements with guidance for use” gepubliceerd als opvolger van ISO 50001:2011. Het Internationaal Accreditatie Forum (IAF) heeft in haar vergadering in oktober 2018 een overgangsregeling vastgesteld voor de certificatie tegen deze nieuwe versie.
Vandaag is onderstaand persbericht uitgegaan.
Om de verschillende (administratieve) stappen in het accreditatieproces beter te faciliteren voor de klant, is de RvA bezig met de ontwikkeling van een digitale rapportagetool.
De rechtbank heeft, na een ingesteld beroep tegen een besluit op bezwaar van de RvA, op 7 december 2017 geoordeeld dat als de RvA een afwijking tegen de norm schrijft en maatregelen eist, er sprake is van een ‘last’, en dat een schorsing een handhavingsbesluit is. Tegen deze uitspraak heeft de RvA hoger beroep ingesteld.
Met het dichterbij komen van een vorm van Brexit op 29 maart 2019, krijgen wij vragen over wat dit voor de accreditatiewereld betekent. De belangrijkste vragen (en antwoorden) hebben wij op een rijtje gezet.
Voor geaccrediteerde organisaties en de klanten van deze organisaties:
De Stichting Raad voor Accreditatie heeft met droefheid kennis genomen van het overlijden van haar oud-voorzitter dr. J.E. (Koos) Andriessen.
Om invloed uit te kunnen oefenen op internationale ISO-normen voor conformiteitsbeoordeling, is de Nederlandse normcommissie Conformiteitsbeoordeling opgericht.
Op 14 januari 2019 bereikte ons het verdrietige bericht dat onze voormalige collega en Lead Assessor Peter van de Leemput op 10 januari op 67-jarige leeftijd is overleden.
De RvA heeft op 8 januari 2019 deelgenomen aan de door de Inspectieraad georganiseerde bijeenkomst ‘Private kwaliteitsborging en toezicht’ in Den Haag.
Met de komst van twee nieuwe accreditatieschema’s is weer een belangrijke stap gezet in het overgangstraject van het SZW-beoordelingsstelsel naar RvA-accreditatie.
In september 2018 heeft ISO de norm ISO 20000-1:2018 “Information technology – Service management – Part 1: Service management system requirements” gepubliceerd als opvolger van ISO 20000-1:2011. Het Internationaal Accreditatie Forum (IAF) heeft in haar vergadering in oktober 2018 een overgangsregeling vastgesteld voor de certificatie tegen deze nieuwe versie.
Het bestuur van de Raad voor Accreditatie heeft op 14 december 2018 de tarieven voor 2019 vastgesteld.
Dienst Wegverkeer (RDW) is als eerste instelling geaccrediteerd voor de nieuwe versie ISO/IEC 17025:2017. ISO/IEC 17025:2017 omschrijft de algemene eisen voor de competentie van beproevings- en kalibratielaboratoria.
De RvA heeft onlangs beleidsregel BR004 gewijzigd. Dit document beschrijft het RvA beleid en de regels omtrent Afwijkingen en Corrigerende maatregelen.
Op 21 en 22 november 2018 is de halfjaarlijkse algemene vergadering van de European Cooperation for Accreditation (EA) gehouden in Boekarest, Roemenië.
De RvA is IAF Multilateral Recognition Arrangement (IAF-MLA)-ondertekenaar geworden van de main scope ISO 14065 (accreditatie van broeikasgasvalidatie en -verificatie-instellingen).
Op vrijdag 16 november wordt in het Franse Versailles gestemd op de resolutie om basiseenheden binnen het SI te herdefiniëren. Mogelijk met als uitkomst dat basiseenheden zoals de kilo in de toekomst anders worden gedefinieerd.
Brabant Water N.V. is de eerste instelling die de transitie van ISO/IEC 17025:2005 naar de nieuwe versie ISO/IEC 17025:2017 met goed gevolg heeft afgerond.
De RvA is door het International Accreditation Forum (IAF) sinds 4 oktober jl. erkend voor het schema FAMI-QS. Dit is een certificatiesysteem voor diervoederveiligheidssystemen voor additieven en voormengsels.
Een betere afstemming van elkaars werkwijze. Dat was het doel van de werkconferentie die in oktober 2018 is gehouden door RvA en Inspectie Leefomgeving en Transport (IL&T).
In januari en mei 2018 heeft de RvA een Peer Evaluatie ondergaan vanuit de overkoepelende Europese coöperatie voor Accreditatie (EA). De RvA is daarbij door dertien collega’s van andere Europese accreditatie-instanties beoordeeld op deskundigheid, onpartijdigheid en onafhankelijkheid. Op woensdag 3 oktober 2018 heeft de EA MAC bevestigd dat dit onderzoek met een positief luidend eindrapport is afgerond.
Teamleiders (Lead-assessoren) van de RvA oriënteren zich bij MX3D in Amsterdam op high-performance nieuwe productietechnologie om gevoel te krijgen bij wat er voor nodig is om de kwaliteit te borgen en hoe je dat zou kunnen beoordelen.
Vandaag is onderstaand persbericht uitgegaan:
Tijdens de mid-term IAF meeting in Frankfurt in april 2018 heeft de technische commissie van IAF (IAF TC) het volgende besluit genomen (Meeting and Minute reference: Frankfurt 12.7):
Op dinsdag 10 juli jl. heeft de eerste workshop over de eigen beoordeling van een schema voor conformiteitsbeoordeling plaatsgevonden. Deelnemers waren afkomstig van zowel schemabeheerders als certificatie-instellingen.
De European Cooperation for Accreditation (EA) is op 5 april jl. door het International Accreditation Forum (IAF) als regio erkend op gebied van managementsystemen voor voedselveiligheid (ISO 22000), informatiebeveiliging (ISO/IEC 27001), energiemanagement (ISO 50001) en medische hulpmiddelen (ISO 13485).
Als verantwoordelijke of verwerker kunt u een AVG-certificaat aanvragen bij een certificatie-instelling die daarvoor geaccrediteerd is door de Raad voor Accreditatie (RvA).
Op 31 mei jl. heeft de FHI (Federatie van technologiebranches), branche Laboratorium Technologie, als onderdeel van haar algemene ledenvergadering een kennissessie ‘De nieuwe norm: kansen in de labbranche’ georganiseerd.
Op vrijdag 1 juni jl. heeft een delegatie uit de Oekraïne de RvA bezocht. Dit bezoek was onderdeel van een studiereis van het bijna 20-koppige gezelschap als onderdeel van het Agriculture and Rural development support project.
Sinds 2017 heeft de RvA de werkwijze rondom de beoordeling van schema’s aangepast, zoals toegelicht in RvA document T033.
Op 7 juni jl. organiseerde de RvA een succesvolle conferentie die mede in het teken stond van Wereldaccreditatiedag 2018. De hiervoor gekozen locatie, High Tech Campus te Eindhoven, sloot naadloos aan bij het thema en is goed bezocht door vertegenwoordigers van de belanghebbenden bij het werk de RvA .
Op 4-6 juni heeft op kantoor van de RvA een training plaatsgevonden van kandidaat Peer Evaluatoren voor de Europese Accreditatie Cooperation (EA).
Op 9 juni a.s. is het Wereldaccreditatiedag (‘WAD’). Zoals elk jaar nemen de wereldwijde accreditatie-instanties ILAC (International Laboratory Accreditation Cooperation) en IAF (International Accreditation Forum) op deze dag het initiatief voor een brede campagne.
Op 16 en 17 mei jl. is de halfjaarlijkse algemene vergadering van de European Cooperation for Accreditation (‘EA) gehouden in Sofia, Bulgarije.
‘Innovatie & veiligheid’ is het thema van het publieksverslag over 2017 dat heden is gepubliceerd.
De 11e Wereldaccreditatiedag (‘WAD’) 2018 staat in het teken van veiligheid. Mede in dit kader organiseert de RvA op 7 juni a.s. een conferentie met als thema: ‘Vertrouwen in een veilige, digitale samenleving’.
Bijna 20 peer evaluaties / 150 EA assessoren en > 35000 accreditaties: De European cooperation for Accreditation (‘EA’) heeft haar MLA jaarverslag over 2017 gepubliceerd. In dit verslag wordt uitleg gegeven over de EA MLA (Multi Lateral Agreement). De EA MLA dient als raamwerk om succesvol de doelstelling ‘eenmaal geaccrediteerd, overal geaccepteerd’ te realiseren.
Tijdens de 19e bijeenkomst van de EA Horizontal Harmonization Committee (HHC) op 6/7 maart jl. is Sjaak Hendriks (teamleider RvA) unaniem benoemd als vice-voorzitter. De HHC is een belangrijke commissie binnen de European cooperation for Accreditation (EA) en richt zich onder andere op de verdere harmonisatie en versterking van de samenwerking tussen accreditatie-instellingen in Europa
Onder voorzitterschap van Peter van de Leemput – RvA-expert & teamleider – is in 1999 de allereerste en in 2005 de tweede versie van de ISO 17025 norm voor test- en kalibratielaboratoria tot stand gekomen. Gezien de belangrijke rol die Peter (sinds eind 2016 gepensioneerd) hierbij heeft gespeeld, is hij tijdens het NEN-congres op 8 maart jl. over de nieuwe versie van de norm, door Harold Pauwels van NEN geëerd.
De RvA organiseert op donderdagmiddag 7 juni a.s. zijn tweejaarlijkse conferentie. Het gekozen thema sluit aan bij het thema van Wereld Accreditatie Dag (9 juni 2018): ‘Delivering a safer world’.
De RvA was gastheer van de vergadering van de EA-Communications & Publications Committee( CPC) op 6-7 maart jl. De CPC is verantwoordelijk voor de interne en externe communicatie-activiteiten van de EA (European cooperation for Accreditation). In totaal 26 deelnemers van 22 nationaliteiten namen aan de vergadering deel.
Om onze klanten optimaal van dienst te kunnen zijn, heeft de RvA zijn organisatie onlangs aangepast.
Per juni 2017 is de NEN-EN-ISO 11731 voor de telling van Legionella in water gepubliceerd. Deze norm vervangt de NEN 6265. In de Staatscourant van 12 september 2017 staan de wijzingen voor de Regeling legionellapreventie. Deze treedt in werking per 1 januari 2018. Daarin is ook opgenomen dat NEN 6265 vervangen wordt door NEN-EN-ISO 11731, met inbegrip van het bijbehorende Nederlandse voorwoord en dat dit onderdeel met ingang van 1 januari 2019 in werking treedt.
Vorige week heeft de RvA een peer review ondergaan. Tenminste eens in de vier jaar onderwerpen nationale accreditatie-instanties elkaar aan een intensieve beoordeling, de zogenaamde peer review. Deze peer reviews dienen als waarborg voor de deskundigheid, onpartijdigheid en onafhankelijkheid van nationale accreditatie-instanties en zijn een voorwaarde om ondertekenaar te zijn van de multilaterale erkenningsovereenkomsten (MLA).
Op 6-7 december en 14-15 december jl. heeft ten kantore van de RvA een tweetal EA-workshops plaatsgevonden. De workshops waren gericht op het trainen van Peer Review Teamleiders en Teamleden met een focus op de nieuwe ISO/IEC 17011:2017.
Het bestuur van de Raad voor Accreditatie heeft op 27 november 2017 de tarieven voor 2018 vastgesteld.
Op 30 november 2017 is de ISO/IEC 17025:2017 verschenen als opvolger van de ISO/IEC 17025:2005. De afgelopen drie jaar is aan deze revisie gewerkt binnen ISO werkgroep 44, waarin ook de RvA deelnam.
Op 22 en 23 november jl. is de halfjaarlijkse algemene vergadering van de European Cooperation for Accreditation (EA) gehouden in Berlijn, Duitsland. Een (Engelstalige) samenvatting van de besluiten uit de vergadering kunt u hier downloaden.
De wereldwijde overkoepelende accreditatie-organisaties ILAC (International Laboratory Accreditation Cooperation) en IAF (International Accreditation Forum) hebben eind oktober jl. hun jaarlijkse algemene vergadering gehouden in Vancouver.
Jaarlijks organiseert de UN-RIAS, een onderdeel van RIAS Representatives of Internal Audit Services of United Nations organisations, multilateral financial institutions and other associated intergovernmental organisations, een conferentie. Dit jaar werd de meeting van 28 tot 31 augustus gehouden bij de OPCW (Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons) te Den Haag. Meer dan 80 deelnemers afkomstig van ruim 50 internationale organisaties waren hierbij aanwezig.
Het introductiefilmpje over het ‘reilen en zeilen’ als expert / vakdeskundige voor de RvA is nu te zien op onze website Werken voor de RvA.
Het CETA-verdrag (Comprehensive Economic and Trade Agreement) tussen de EU en Canada betekent het afschaffen van heffingen op de handel in goederen en diensten en bevat daarnaast maatregelen die investeringen stimuleren en beschermen. Het openstellen van elkaars markten moet een flinke impuls geven aan de economische groei. Het CETA-verdrag trad op 21 september jl. (voorlopig) in werking.
In mei 2017 is een actualisatie van de EA-7/04 gepubliceerd. Dit EA ‘Mandatory Document’ geeft inzicht in de relatie tussen een gecertificeerd Milieuzorgsysteem (MZS) en het voldoen aan de van toepassing zijnde milieuwet- en regelgeving.
Per 31 augustus 2017 is de heer ir. P.F. van Rhede van der Kloot benoemd als lid van de raad van toezicht van de RvA. Ir. Peter van Rhede van der Kloot vult de vacature in die ontstaat na het aftreden van de heer ing J. Visser die het maximale aantal termijnen als lid van de raad heeft ingevuld.
Op 1 juli 2016 is de Wet Huis voor klokkenluiders in werking getreden. Deze wet heeft als doel het doen van meldingen van misstanden binnen organisaties te stimuleren, door onderzoek naar misstanden mogelijk te maken en melders van misstanden (‘klokkenluiders’) beter te beschermen. Ook de RvA is verplicht een Meldregeling te hanteren. Op 15 maart jl heeft het bestuur dan ook een Meldregeling vastgesteld.
Per 1 januari a.s. vinden bestuurswisselingen bij de European Accreditation Organisation (EA) plaats.
De RvA zoekt een Procesmanager Accreditaties ten behoeve van de unit Zorg met een achtergrond in de medische laboratoriumdiagnostiek. De unit Zorg is één van de vier operationele afdelingen binnen de RvA. Wij zijn op zoek naar collega die sterk is in plannen en organiseren en goed gestructureerd kan werken.
Per 1 augustus 2017 is de heer prof. dr. J. van den Heuvel benoemd als lid van de raad van toezicht van de RvA. Jaap van den Heuvel vult de vacature in die ontstaat na het aftreden van de heer dr. A.G.M. Buiting, die het maximale aantal termijnen als lid van de raad heeft ingevuld.
Lees dan vooral de nieuwe brochure van ISO-CASCO: ‘Competency or management based standards?’.
Om succesvol te blijven als Nationale Accreditatie-instantie, is het belangrijk dat de RvA blijvend beschikt over een breed netwerk van experts / beoordelaars. We gebruiken voor het aantrekken van deze specialisten het eigen RvA-netwerk al veelvuldig. Aanvullend hierop gaan we actief gebruik maken van de sociale media, zodat we nog beter toegang krijgen tot de benodigde expertise. Zoals aangekondigd in ons onlangs verschenen Publieksverslag 2016 is sinds vandaag de hiervoor speciaal ontwikkelde website http://www.werkenvoorderva.nl/ ‘live’ gegaan.
Vandaag is de 10e Wereld Accreditatie Dag (‘WAD’). Het thema voor dit jaar is: ‘Delivering confidence in construction and the built environment’ ofwel ‘Het leveren van vertrouwen in de bouw en de gebouwde omgeving’. Ter gelegenheid hiervan heeft de European co-operation for Accreditation (EA) een video ontwikkeld waarin het belang van accreditatie in dit speelveld helder uiteen wordt gezet: https://www.youtube.com/watch?v=T0t3mN7IYlI&feature=youtu.be
De European co-operation for Accreditation (EA) heeft haar MLA jaarverslag over 2016 gepubliceerd.
Het publieksverslag van de RvA over 2016 is gepubliceerd op onze website in een doorbladerbare pdf.
Sinds 27 april jl is de RvA een van de twaalf accreditatie-instanties waarvan de peer- evaluatie voor deze nieuwe MLA door de EA-Multilateral Agreement Council met een positief besluit is afgerond. De ISO/IEC 17043 is de opvolger van ISO-Guide 43 en is van toepassing voor organisatoren van ringonderzoeken.
Op 9 juni 2017 is de 10e Wereld Accreditatie Dag (‘WAD’). Het thema voor dit jaar is: ‘Delivering confidence in construction and the built environment’ ofwel ‘Het leveren van vertrouwen in de bouw en de gebouwde omgeving’.
Op 19 januari 2017 heeft de Algemene Rekenkamer een onderzoek gepubliceerd waarin de werking en het effect van CE-markeringen is onderzocht.
Het bestuur van de Raad voor Accreditatie heeft op 15 december 2016 de tarieven voor 2017 vastgesteld.