RvA peilt interesse voor accreditatie tegen nieuwe norm voor biobanken

25-06-2020

De RvA wil graag de interesse peilen voor accreditatie tegen de nieuwe norm ISO 20387:2018 voor biobanken. Deze norm is bedoeld voor instanties die biologische materialen beheren voor research- en ontwikkelingsdoeleinden.

ISO 20387:2018
De ISO 20387:2018 (BIOTECHNOOGY-BIOBANKING-GENERAL REQUIREMENTS BIOBANKING) is van toepassing op humane materialen, andere meercellige organismen zoals dieren, planten en schimmels en micro-organismen die worden beheerd voor research en ontwikkelingsdoeleinden. De norm is niet bedoeld voor beheer van biologische materialen voor uitvoeren van medische testen of andere testen, of voor productie en/of testen van voedsel of diervoeders.

De European cooperation for Accreditation (EA) en International Laboratory Accreditation Cooperation (ILAC) hebben besloten dat accreditatie van biobanken tegen uitsluitend deze norm kan plaatsvinden en niet als onderdeel van normen zoals NEN-EN-ISO 15189,  ISO/IEC 17034 of ISO/IEC 17025.

Oproep
De RvA doet een oproep aan instellingen om zich te melden als zij belangstelling hebben voor een toekomstige accreditatie-aanvraag voor de nieuwe norm ISO 20387:2018. Bij voldoende interesse zal de RvA in overleg met betrokken partijen, zoals biobanken en gebruikers van biobanken, een ontwikkeltraject starten. In het ontwikkeltraject zal onder meer vastgesteld worden op welke wijze de RvA beoordelingen van biobanken zal uitvoeren en hoe de scope van accreditatie wordt gedefinieerd. De RvA zal daarbij de nog op te stellen richtlijnen van EA en ILAC in acht nemen.

Heeft u belangstelling voor een toekomstige aanvraag voor ISO 20387-accreditatie of heeft u een vraag? Dan kunt u contact opnemen met Angélique Platier via angelique.platier@rva.nl of met Albert Hoogendoorn via albert.hoogendoorn@rva.nl.

Blijf op de hoogte!
Meld u aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief, met daarin onder andere: nieuwe accreditaties, internationale ontwikkelingen en interessante vacatures. Of volg ons via LinkedIn.